Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
03.04.2022
Pokrm, který k jaru a velikonocům neodmyslitelně patří. Kopřivy, můžete letos nahradit super zdravým medvědím česnekem přímo z lesa.
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Na medvědí česnek nejčastěji
narazíte ve vlhkých, živinami bohatých lesích, hlavně luzích. Vyskytuje se už
od března a teď v dubnu je ideální čas pro jeho sběr.
Velikonoční nádivce přidá medvědí česnek velmi jemně pikantní chuť. Vyzkoušejte si ji spolu s námi.
Zdroj: Pixabay
Suroviny
- obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
- mléko asi 200 ml
- jarní cibulka 4 ks
- uzené maso 400 g
- vejce natvrdo 2 ks
- čerstvý medvědí česnek 4 velké hrsti
- mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
- vejce 4 ks
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
- muškátový oříšek
- sůl a čerstvě namletý pepř
- máslo na vymazání formy
Suroviny smícháme v míse
Postup
- Rohlíky nakrájíme na menší kostičky o velikosti asi 1,5 cm a dáme je do velké mísy. Zalijeme je mlékem a promícháme. Neměly by být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
- Na pánvi rozehřejeme trochu másla a orestujte na něm pokrájenou jarní cibulku, poté přidáme na půlcentimetrové kostičky pokrájené uzené maso a chvíli opékáme, potom vypneme oheň a směs necháme chladnout.
- K rohlíkům přidáme na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek. Poté vmícháme oloupané a nasekané mandle.
- V menší misce rozšleháme syrová vajíčka, přidáme asi 1-2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašleháme kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijeme do velké mísy k rohlíkům, lehce promícháme a pak vše důkladně promačkáme rukama, aby se směs dobře spojila.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a rovnoměrně na ni naneseme nádivkovou směs, nemusíme ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40-45 minut, až bude povrch hezky opečený.
- Nádivku necháme před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila.
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Přečtěte si také: Medvědí česnek: Superpotravina z lesa