Recept: Křupavé houbové taštičky
12.12.2023
Pirohy mohou mít mnoho podob i lahodných náplní. My jsem si pro vás nachystali houbové, na které můžete využít zásoby z mrazáku, nebo klidně i žampiony. Pracovat budeme s listovým těstěm, takže recept hravě zvládnou i kuchařští začátečníci.
Co budete potřebovat:
těsto:
- balíček listového těsta
náplň:
- 200 g pokrájených lesních hub nebo žampionů
- 2 vejce uvařená natvrdo
- polovinu malé cibule
- 1 paprikový lusk
- 150 g anglické slaniny
- sůl, pepř
- pažitku nebo petrželku
- trochu strouhanky na zahuštění (nemusí být třeba)
- 100 g tvrdého sýra (Ementál, Chedar, Gouda atd.)
- hrst sezamových semínek na posypání
- vejce na potření
Postup:
- Žampiony pokrájíme na menší kousky. Mražené houby rozmrazíme a orestujeme na troše másla. Uvařená vejce a sýr rozstrouháme nahrubo. Cibuli společně s anglickou slaninou pokrájíme nadrobno a dáme na pánev osmahnout.
- Až slanina pustí šťávu, přidáme houby, sůl, pepř a mícháme, aby se vydusila voda z hub. Necháme vychladnout, do směsi přidáme všechny ostatní suroviny a pečlivě promícháme. Nedrží-li nám náplň pohromadě, přidáme trochu strouhanky.
- Rozválíme si listové těsto na plát tenký asi 3 mm. Můžeme si pomoci posypáním plochy hladkou moukou, případně použít silikonovou podložku. Z vyváleného těsta nakrájíme čtverce o podobné velikosti a na každý kousek položíme jednu lžíci již připravené náplně.
- Čtverce s náplní přehneme přes roh a důkladně těsto přimáčkneme, aby náplň nevytekla. Pirohy potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 250 °C v elektrické troubě asi 15 minut do zrůžovění.
Zaujal vás náš recept? Vyzkoušejte další: Krémová polévka z hub nebo Houbový quiche se slaninou a olivami