Recept: Houbový quiche se slaninou a olivami
08.03.2024
Slané koláče jsou výtečné a většinou se po nich jenom zapráší. Pro tuto naší variaci využijete lesní houby, ale stejně dobře lze sáhnout i po žampionech nebo hlívě ústřičné.
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 175 g hladké mouky (klidně špaldové) + na poprášení
- 100 g vychlazeného másla
- větší špetka soli
- 4 až 6 lžic studené vody
- 1 žloutek
Náplň:
- 2 středně velké cibule, nakrájené nadrobno
- 150 g anglické slaniny
- asi 500 g hub (můžou být i žampiony)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 ml smetany
- 3 vejce
- špetka muškátového oříšku
- 150 g ementálu nebo jiného oblíbeného sýra
- 2 lžíce oliv nakrájených na kolečka
Postup:
- Vychlazené a na kostky nakrájené máslo dáme ideálně do kuchyňského robotu se sekacími noži. Přidáme mouku, žloutek, sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouky s kousky másla. Po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto.
- Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou silnější placku, o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a uložíme do lednice, zhruba na hodinu odpočinout.
- Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme kulatý plát o průměru asi 30 cm (nebo dle vaší pečící formy).
- Připravené těsto přemístíme s pomocí válečku do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou. Za zbytků těsta můžete vyválet pruhy vhodné jako okraje koláče.
- Necháme půl hodiny vychladnout v ledničče.
- Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto ve formě vyndáme z lednice, na povrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolemi, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží.
- Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.
- Do hlubší pánve nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nebo čtvrtky nakrájené houby. Ochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
- V misce smícháme vejce, smetanu, se špetkou muškátového oříšku. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Přidáme nastrouhaný sýr.
- Podušené houby vyklopíme na předpečené těsto, rovnoměrně roztáhneme a zalijeme směsí vajec, smetany a posypeme sýrem a na kolečka nakrájenými olivami.
- Pečeme asi 35 minut. Před krájením necháme alespoň deset minut vychladnout.
Náš tip: K houbovému koláči se skvěle hodí rajčatový salát.
Další zajímavé recepty z naší kuchyně: Borůvkový koláč, jako od babičky! nebo Nanuky z lesních plodů