Recept: Houbové mini quiche
Křupavé slané těsto se špetkou tymiánu a voňavá houbová náplň se sýrem přijde teď na podzim k chuti. Vyrobit si pak můžete stejně jako my koláčky malé, nebo vsadit na jeden velký.
Vzhledem k teplému podzimu houby stále rostou. Pokud jste si tedy přinesli z lesa úlovek v podobě košíku plného hříbků či jiných druhů této pochoutky, můžete se dát rovnou do pečení. Jestli ale nepatříte mezi milovníky houbaření nebo zkrátka máte smůlu a chodíte domů z lesa s prázdnou, klidně sáhněte po žampionech z obchodu. Výsledek bude též výtečný.
Co budete potřebovat:
Na 6 koláčků budete potřebovat:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g másla
- lžičku soli
- lžičku nasekaného tymiánu
Náplň:
- 400 g čerstvých hub
- 3 jarní cibulky
- 3 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 400 g lučiny nebo jiného krémového sýra
- 3 vejce
- 100 ml smetany
- sůl, pepř
- lžíci nasekané petrželky
- hrst cherry rajčátek
- kousek slaniny
Postup:
- V míse smíchejte mouku se solí, přidejte pokrájené máslo, vejce a tymián a vypracuje hladké těsto. Robot to případně zvládne lépe a rychleji než vaše ruce.
- Vyválejte těsto a vykrojte z něj šest koleček o něco větších, než jsou formičky. Ty vymažte máslem a kolečka do nich přeneste. Dejte odpočinout do ledničky.
- Zatím si očistěte houby a nakrájejte je na kousky. Jarní cibulky a rajčata nasekejte. Na pánvi nechte rozpálit olej s trochou slaniny a houby spolu s cibulkami opečte. Pak přihoďte petrželku, prolisovaný česnek a rajčátka. Směs osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte sýr, prohřejte, důkladně promíchejte a rozdělte do formiček.
- V misce rozšlehejte vejce, smetanu, podle chuti sůl a pepř a nalijte na houbovou náplň.
- Koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut.
Tip: Pro zdravější variantu můžete polovinu mouky nahradit moukou pohankovou či špaldovou.
Zaujal vás náš recept? Vyzkoušejte další: třeba Snadné borůvkovo-citrónové muffiny nebo Krémová polévka z hub