Recept: Dršťková polévka z hlívy ústřičné
10.01.2024
Teď v zimě se potřebujeme hlavně pořádně zahřát. To polévka umí. Vyzkoušejte jednoduchou a zdravou "dršťkovku", na které si pochutnají i vegetariáni.
Pokud nejste zrovna milovníky klasické dršťkové polévky, nenechejte se rozhodně odradit názvem. Tahle polévka je bez masa a výhradně z hlívy - superzdravé houby, která posiluje naši imunitu, zvyšuje tvorbu červených krvinek a zpomaluje stárnutí.
Co budete potřebovat:
- hlíva ústřičná 500 g
- cibule 2 ks
- řepkový nebo slunečnicový olej 3 lžíce
- sušená majoránka 2 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- chilli koření 1 špetka
- vývar 1 litr
- hladká mouka 1–2 lžičky
- česnek 2 stroužky
- majoránka (čerstvá ) 1 snítka
- sůl
Postup:
- Houby nakrájíme na větší kousky, cibuli najemno. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, až mírně změkne, přidáme sušenou majoránku a hlívu, osolíme a podusíme 5–10 minut. Přidáme papriku a chilli, 2 minuty mícháme, poté zalijeme vroucím vývarem a povaříme doměkka.
- Pamatujte, že hlíva nikdy zcela nezměkne, stačí, když je trochu měkká. Na to stačí cca. 20 minut. Mouku rozmícháme v 50 ml vody a vlijme do polévky. Zamícháme, povaříme 5 minut a dochutíme utřeným česnekem se solí. Ozdobit pak můžete nasekanou zelenou petrželkou.
Zaujal vás náš recept? Vyzkoušejte další: třeba Houbové mini quiche nebo Krémovou polévku z hub