Recept: Borůvkový koláč, jako od babičky!

22.07.2022
Už jste vyrazili do lesa na borůvky? Nachystali jsme pro vás recept na tradiční, nicméně jednoduchý koláč s drobenkou, na kterém si zaručeně pochutnáte.  

Suroviny

Na těsto:

  • 600 g lesních borůvek
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 150 ml mléka
  • šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
  • 1 malá lžička vanilkového extraktu

Na drobenku:

Stejné množství másla a cukru a o polovinu více hrubé mouky

Postup

Troubu si předehřejme na 160 °C. Připravíme si žmolenku spojením másla, cukru a mouky. Oddělíme bílky a vyšleháme z nich sníh s měkkými špičkami, který si dáme stranou.
V míse vyšleháme změklé máslo a cukr do pěny, vmícháme šťávu a kůru z citrónu, vanilkový extrakt a postupně přidáváme žloutky. Poté přidáváme střídavě mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, mléko a sníh.

Hladké těsto přendáme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku (nebo plechu), uhladíme a přidáme asi polovinu drobenky. Na těsto nasypeme omyté a okapané borůvky a opět zasypeme žmolenkou. Pečeme pozvolna celkem asi 35-40 minut, po 10 minutách zvýšíme teplotu trouby na 175 °C a dopékáme do zlatova. Než vyndáme z trouby, vyzkoušíme špejlí, zda je koláč propečený. Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.

Přečtěte si také: V českých lesích už dozrávají borůvky