Recept: Borůvkový koláč, jako od babičky!
Suroviny
Na těsto:
- 600 g lesních borůvek
- 4 vejce
- 150 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 150 ml mléka
- šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
- 1 malá lžička vanilkového extraktu
Na drobenku:
Stejné množství másla a cukru a o polovinu více hrubé mouky
Postup
Troubu si předehřejme na 160 °C. Připravíme si
žmolenku spojením másla, cukru a mouky. Oddělíme bílky a vyšleháme z nich sníh s
měkkými špičkami, který si dáme stranou.
V míse vyšleháme změklé máslo a cukr do pěny, vmícháme šťávu a kůru z citrónu,
vanilkový extrakt a postupně přidáváme žloutky. Poté přidáváme střídavě mouku s
rozmíchaným práškem do pečiva, mléko a sníh.
Hladké těsto přendáme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku (nebo plechu), uhladíme a přidáme asi polovinu drobenky. Na těsto nasypeme omyté a okapané borůvky a opět zasypeme žmolenkou. Pečeme pozvolna celkem asi 35-40 minut, po 10 minutách zvýšíme teplotu trouby na 175 °C a dopékáme do zlatova. Než vyndáme z trouby, vyzkoušíme špejlí, zda je koláč propečený. Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.
Přečtěte si také: V českých lesích už dozrávají borůvky