Recept: Krémová polévka z hub
17.11.2022
Letošní podzim sběhu hub přál, jako málokterý před ním. Houbaři, kteří nelenili, mají jistě slušné zásoby hub mražených nebo sušených. A teď v listopadu přijde polévka k chuti!
Co budete potřebovat:
- 700 g hub (mohou být i žampony)
- 3 lžíce másla
- 1 ks cibule
- 2 stroužeky česneku
- 4 snítky tymiánu
- 700 ml vývaru
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 lžíce zakysané smetany
- hrst zelené petrželky na posypání
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Případně si namočte houby sušené, nebo vyndejte a předem rozmrazte ty z mrazáku.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou.
- Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opečte, asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte poklicí a 20 minut vařte.
- Polévku rozmixujte, ale zachovejte hrubší texturu. Ochuťte solí, pepřem a kmínem.5Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty, třeba tím na úžastný Houbový quiche se slaninou a olivami nebo na Podzimní dýňovou polévku