Recept: Krémová polévka z hub

17.11.2022

Letošní podzim sběhu hub přál, jako málokterý před ním. Houbaři, kteří nelenili, mají jistě slušné zásoby hub mražených nebo sušených. A teď v listopadu přijde polévka k chuti! 

Co budete potřebovat:

  • 700 g hub (mohou být i žampony) 

  • 3 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužeky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 700 ml vývaru
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • hrst zelené petrželky na posypání

Postup: 

  1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Případně si namočte houby sušené, nebo vyndejte a předem rozmrazte ty z mrazáku. 
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou.
  3. Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opečte, asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte poklicí a 20 minut vařte.
  4. Polévku rozmixujte, ale zachovejte hrubší texturu. Ochuťte solí, pepřem a kmínem.5Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou. 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty, třeba tím na úžastný Houbový quiche se slaninou a olivami nebo na Podzimní dýňovou polévku