Recept: Podzimní dýňová polévka
07.10.2022
Vyčarovat z dýně polévku je takové malé/velké podzimní kouzlo, při kterém vám budou jistě rády asistovat i děti. "Dýňovka" je k tomu plná chuti a zdraví.
Co budete potřebovat:
- 1 středně velká dýně Hokkaido
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na jemno
- 1 litr zeleninového vývaru
- kousek čerstvého zázvoru, oloupaný
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana k podávání
Postup:
- Dýni omyjte, překrojte napůl, lžící z ní vydlabejte semena a celou jí pak nakrájejte na větší (asi 3cm velké) kusy.
- Ve vetším hrnci na oleji osmahněte cibuli, přidejte dýni a krátce zprudka orestujte
- Dýni zalijte zeleninovým vývarem, přidejte zázvor, osolte, opepřete a vařte asi 30 minut
- Tyčovým mixérem vše včetně zázvoru rozmixujte dohladka
- Polévka je skvělá i tak, ale lze jí před podáváním dochutit lžící zakysané smetany, případně posypat opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky
Náš tip: Polévka je též výtečná, pokud ji dochutíte kari pastou, přidáte plechovku kokosového mléka a vše dohladka rozmixujete tyčovým mixérem. Podávejte s nakrájenou chilli papričkou.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty, třeba tím na úžastný Houbový quiche se slaninou a olivami