Recept: Podzimní dýňová polévka

07.10.2022

Vyčarovat z dýně polévku je takové malé/velké podzimní kouzlo, při kterém vám budou jistě rády asistovat i děti. "Dýňovka" je k tomu plná chuti a zdraví. 

Co budete potřebovat: 

  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené na jemno
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • kousek čerstvého zázvoru, oloupaný
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Postup: 

  1. Dýni omyjte, překrojte napůl, lžící z ní vydlabejte semena a celou jí pak nakrájejte na větší (asi 3cm velké) kusy. 
  2. Ve vetším hrnci na oleji osmahněte cibuli, přidejte dýni a krátce zprudka orestujte
  3. Dýni zalijte zeleninovým vývarem, přidejte zázvor, osolte, opepřete a vařte asi 30 minut
  4. Tyčovým mixérem vše včetně zázvoru rozmixujte dohladka
  5. Polévka je skvělá i tak, ale lze jí před podáváním dochutit lžící zakysané smetany, případně posypat opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky

Náš tip: Polévka je též výtečná, pokud ji dochutíte kari pastou, přidáte plechovku kokosového mléka a vše dohladka rozmixujete tyčovým mixérem. Podávejte s nakrájenou chilli papričkou. 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty, třeba tím na úžastný Houbový quiche se slaninou a olivami