Jeřabiny: Jedlé nebo jedovaté?

11.10.2024

Tyto plody podzimu nás lákají svým vzhledem a barvou a často si je domů nosíme jako dekoraci. Jíst se přeci kvůli jedovatým látkám nesmí. To je ale omyl! Díky sušení či tepelné úpravě jsou jeřabiny jedlé a dokonce zdraví prospěšné.

Jeřabiny jsou plody jeřábu ptačího. Sbíráme je teď na podzim. Zpracovávají se hlavně sušením a možná vás překvapí, že bývají součástí rozmanitých bylinných směsí. Dá se z nich ale vyrobit jeřabinové želé, které skvěle doplní zvěřinové pokrmy, ale také džemy nebo sirupy. Pro léčebné účely sáhněte po macerátu, tinktuře nebo čaji.

Sytě oranžové jeřabiny lákají ptáky, ovšem lidem mohou v čerstvé podobě přivodit lehčí otravu. Ta se projevuje nevolností, bolestí hlavy a zvracením. Vařením a sušením jedovaté látky mizí.

Příznivé účinky jeřabin na naše zdraví

Zvyšují imunitu a odolnost. Stejně jako šípky obsahují vitamin C a jsou vhodným přípravkem pro prevenci nebo rekonvalescenci po nejrůznějších virových onemocněních. Užívání je nejlepší ve formě sirupu, nálevu nebo tinktury.

Pomáhají při revmatismu, dně a bolesti kloubů. Skvělá je v tom případě koupel z jeřábu. Pro vyšší účinek je ale dobré užívat je také vnitřně. Látky v nich obsažené mají protizánětlivé účinky a podporují vylučování moči a přebytečné vody z organismu. To pomáhá při rozpouštění močových kamenů.

Zlepšují trávení, pomáhají při nechutenství a podporují tvorbu žluči.

Regulují činnost střev a to zejména u osob trpících dlouhodobě řídkou stolicí nebo průjmy.

Pomáhají při atopickém ekzému. Kúra z jeřabin prospívá pokožce, pomáhá při atopickém ekzému a dělá dobře i lidem postiženým lupénkou. Doporučují se koupele a omývání odvarem. Účinnost této kúry ještě zvýšíte vnitřním užíváním jeřabin.

Čaj (nálev) z jeřabin 

Kávovou lžičku sušených jeřabin rozdrtíme v hmoždíři. Rozdrcené jeřabiny potom přesypeme do 250 ml hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme 10 až 15 minut vylouhovat (podle toho, jak silný čaj chceme připravit). Poté čaj scedíme.

Doporučené dávkování čaje z jeřabin jsou maximálně tři šálky denně. Lepší chuť pak vykouzlíte, když nápoj lehce osladíte medem.


Sušení plodů jeřabin

Plody se suší nejprve na slunci a dosoušejí se umělým teplem v sušárně nebo v troubě, kde teplota nesmí přesáhnout 40°C. Z usušených jeřabin otrháme všechny stopky.