Jarní pesto z medvědího česneku
Svěží čerstvé listy medvědího česneku můžete nasbírat v našich lužních lesích, případně si je zakoupit na farmářském trhu. A připravit z nich lahodné pesto bude hračka!
Když si medvědí česnek přinesete domů
Ve váze s vodou vám čerstvé listy medvědího česneku vydrží 2 až 3 dny, nebo je zabalte do vlhké utěrky a uložte do lednice. Před tím, ale nezapomeňte lehce seříznout stonky.
Medvědí pesto. Co s ním?
Pesto se hodí k těstovinám, na grilované maso nebo ryby a výtečně ochutí i polévku. Možná vás to překvapí, ale skvěle chutná také na dobrém kváskovém chlebu s máslem.
Vyrobte si svoje pesto z medvědího česneku
Výsledné množství: 1 menší sklenička
Potřebujete
- 1 větší svazek čerstvého medvědího česneku
- 4-5 lžic kvalitního olivového oleje
- špetku soli
- 2 polévkové lžíce Parmezánu nebo sýru Pecorino
- 1 polévkovou lžíci kešu oříšků
- 1 polévkovou lžíce piniových oříšků
- 1 lžička citrónové šťávy
- trocha kajenského pepře pokud milujete pikantní chuť
Postup
Listy
medvědího česneku zbavte tvrdých stonků, důkladně je omyjte a osušte. Dejte je do hlubší nádoby a tyčovým mixérem umixujte
nahrubo se solí. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba,
přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Povrch
zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě
v chladničce, kde vydrží asi týden. Pro delší uchování pesto zamrazte.
Přečtěte si také: 7 benefitů, které les přináší našemu zdraví